Kamień Do Pizzy
Kamień Do Pizzy
Kamień do pieczenia pizzy to gadżet, który sprawdzi się w kuchni każdego miłośnika tego włoskiego przysmaku. Fenomen pizzy tkwi zarówno w jej uniwersalności, jak i w cieście, które według oryginalnego, włoskiego przepisu powinno być cienkie i chrupiące. Pizzę lubi niemal każdy. W zależności od indywidualnych upodobań oraz tego, na co ma się w danej chwili ochotę, można dobrać składniki, które użyje się do przyrządzenia specjału ze słonecznej Italii. Z tego powodu bardzo dobrym pomysłem na poczęstunek dla gości jest właśnie pizza. Zamawiając ją z pobliskiej pizzerii bądź też wybierając mrożoną wersję z supermarketu, kupujemy przysłowiowego „kota w worku”. Jedynie przygotowując pizzę samemu, mamy pewność jakości jej składników, która ma wpływ na walory smakowe dania oraz zdrowie tych, których nią poczęstujemy.
Kamień do pizzy , oferowany przez naszą firmę, pozwoli Państwu przyrządzić ciasto na pizzę, które będzie cienkie, chrupkie i dobrze wypieczone, czyli dokładnie takie, jakim chlubią się Włosi. Oni wypiekają placek w głębokich, kamiennych piecach, bez których osiągnięcie tego samego efektu do niedawna wydawało się niemożliwe. Przełomem okazał się granitowy kamień , który użyty podczas pieczenia jako podkładka pod pizzę , ma na nią bardzo zbliżony
Kamień do pizzy , oferowany przez naszą firmę, pozwoli Państwu przyrządzić ciasto na pizzę, które będzie cienkie, chrupkie i dobrze wypieczone, czyli dokładnie takie, jakim chlubią się Włosi. Oni wypiekają placek w głębokich, kamiennych piecach, bez których osiągnięcie tego samego efektu do niedawna wydawało się niemożliwe. Przełomem okazał się granitowy kamień , który użyty podczas pieczenia jako podkładka pod pizzę , ma na nią bardzo zbliżony
wpływ do pieca kamiennego. Granit jest niezwykle wytrzymałym, odpornym na uszkodzenia mechaniczne oraz na skrajnie niskie i wysokie temperatury kamieniem, dlatego powinien posłużyć w Państwa kuchni przez długie lata. Jego powierzchnia jest gładka, co sprawia, że łatwo utrzymać go w czystości.
Kiedy zdecydujemy się użyć kamienia do pieczenia pizzy, powinniśmy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Kamień powinno się wstawić do nienagrzanego piekarnika i ustawić na metalowym ruszcie (z pewnością nie bezpośrednio na dnie piekarnika, który mógłby ulec zniszczeniu). Ważne jest również to, by kamień nagrzał się w piekarniku przed położeniem na nim pizzy (przez ok. pół godziny). Sam kamień należy wyjąć z piekarnika dopiero wtedy, kiedy jego temperatura znacznie spadnie, by uniknąć poparzenia i nie upuścić go.
Kolejną zaletą używania kamienia do pieczenia pizzy jest fakt, że skraca on czas jej pieczenia. Pizza jest gotowa po 5-10 minutach od czasu wstawienia jej do piekarnika i położenia jej na kamieniu.
Warto wyposażyć się w kamień do pizzy, jeśli:
– chcieliby Państwo cieszyć się smakiem domowej włoskiej pizzy, która robi furorę na całym świecie
– chcą Państwo zaskoczyć gości wyjątkowym poczęstunkiem, który przygotują Państwo w krótkim czasie, a goście będą mogli wybrać kawałek z ich ulubionymi składnikami
– szukają Państwo niebanalnego prezentu dla miłośnika pizzy lub osoby z zamiłowaniami kulinarnymi